Inspecția Judiciară a constatat că modul în care vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu, s-a comportat în trafic, după ce a fost oprit de un echipaj de poliție dintr-o comună din Iași, la începutul lunii mai, constituie abatere disciplinară și a propus Secției pentru procurori în materie disciplinară cercetarea lui, pentru a decide asupra vinovăției și eventualele sancțiuni.
Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că dacă în urma judecării în fața Secției pentru procurori în materie disciplinară a faptelor lui Daniel Horodniceanu, acesta primește chiar și doar avertisment pentru cum s-a comportat în fața polițiștilor, riscă să își piardă mandatul de vicepreședinte al CSM.
Faptele analizate de Inspecția Judiciară s-au petrecut în noaptea de 5 spre 6 mai, în comuna Schitu Duca, unde Daniel Horodniceanu a fost oprit de un echipaj al Secției 1 de poliție rurală. Oprit de polițiști, după miezul nopții, pentru că ar fi circulat cu viteză și nu ar fi semnalizat intrarea în depășire, procurorul Daniel Horodniceanu i-a întrebat pe poliţişti dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va reclama șefilor IPJ Iași.
Inspecția Judiciară, care s-a autosesizat și a analizat cazul lui Daniel Horodniceanu, a constatat că faptele acestuia de la începutul lunii mai intră în categoria abaterilor disciplinare.
În sesizarea trimisă Secției pentru procurori în materie disciplinară, Inspecția Judiciară a semnalat că, din analiza faptelor lui Daniel Horodniceanu, după ce a fost oprit în trafic de agenți de poliție, acesta ”s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat”.
Fapta a fost încadrată la abaterea disciplinară, prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea 303/2022, raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare.
Totodată, Inspecția Judiciară a constatat că, în timpul interacțiunii cu agenții de poliție, Daniel Horodnieanu ”și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror”.
”A amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii”, a concluzionat Inspecția Judiciară.
Fapta constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea 303/2022.
Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului Daniel Horodniceanu.
”Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția procurorului cercetat disciplinar”, a precizat Inspecția Judiciară.
Verificările au început în 8 mai, când Inspecția Judiciară anunța că s-a autosesizat, după ce, în noaptea de 5 spre 6 mai, vicepreședintele CSM a fost implicat într-un incident cu polițiști dintr-o comună de lângă Iași.
Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT și actual vicepreședinte CSM, apare într-o filmare halucinantă, în care se ia la ceartă cu polițiști care l-au oprit pentru că a depășit fără să semnalizeze. Horodniceanu îi amenință pe agenți că va vorbi cu șeful IPJ Vaslui.
„De ce m-ați oprit?
V-am spus cine sunt, sunt procuror șef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoașteți? Dar de ce nu mă cunoașteți oare?”, așa s-a adresat vicepreședintele CSM agenților de poliție care l-au oprit în trafic, într-o localitate din județul Iași.
Când i s-au cerut actele, fostul șef al DIICOT a scos mai întâi legitimația.
„Terminați cu prostiile astea, nu știți cu cine vorbiți”
„O să vă dau legitimația mea de procuror (…)
Terminați cu prostiile astea, nu știți cu cine vorbiți.
Sunteți foarte scrupuloși la datorie. Dar ce faceți voi? Faceți patrulă pe strada principală? (…) Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului”, mai spune Horodniceanu, așa cum apare în filmarea publicată de jurnalist.ro.
În continuare, fostul șef AL DIICOT îi întreabă pe polițiști dacă vor să-i învețe el cum să-și facă treaba.
„Nu văd cum aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a țării”.
După ce a fost oprit în trafic, Daniel Horodniceanu nu a fost sancționat de polițiști, ci doar a primit un avertisment.
Daniel Horodniceanu a fost șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din anul 2015 până în 2018. Procurorul este în prezent vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.